Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych - Strona 6 |
Strona 6 z 6
Rozdział 6 Produkcja makaronu. § 110. 1. Transport mąki w workach w magazynie powinien odbywać się mechanicznie. § 111. 1. Leje zasypowe przenośników powinny być zabezpieczone sitami i wyposażone w urządzenia pyłossące. § 112. 1. W pomieszczeniu wybijalni jaj powinna być doprowadzona do umywalki gorąca i zimna bieżąca woda. § 113. 1. Samoczynne wyłączniki termiczne przy mieszadłach ciasta powinny być poddawane okresowej kontroli, zabezpieczającej sprawne ich działanie. § 114. Wymiana mieszadeł i matryc tłoczni do makaronu powinna być przeprowadzona przy pomocy mechanicznych podnośników. § 115. Zabrania się usuwania uszkodzonych opakowań w czasie pracy automatu pakującego podczas jego ruchu. Rozdział 7. Przepisy końcowe. § 116. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1969 r., z tym że przepisy § 16, § 45 ust. 2 i § 86 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1970 r. |
Specjalista BHP
Inspektor PPOŻ
inż. Kinga Garwolińska
tel. +48 601 333 930
email: biuro@bhpippoz.pl
Działamy na terenie WIELKOPOLSKI
www.bhpippoz.pl