BHP i PPOŻ - Szkolenia BHP i PPOŻ Poznań

Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych - Strona 6 PDF Drukuj Email

 

Rozdział 6

Produkcja makaronu.

§ 110. 1. Transport mąki w workach w magazynie powinien odbywać się mechanicznie.
          2. Wózki używane do przewożenia worków powinny mieć koła ogumione.
          3. Otwory drzwiowe magazynów powinny być zabezpieczone przed przeciągiem.

§ 111. 1. Leje zasypowe przenośników powinny być zabezpieczone sitami i wyposażone w urządzenia pyłossące.
          2. Odsiewacze do mąki powinny posiadać pyłoszczelną obudowę.
          3. Przed przystąpieniem do czyszczenia pojemników do mąki należy wyłączyć urządzenia zasypowe z ruchu oraz umieścić przy wyłączniku tablicę ostrzegawczą z napisem "nie uruchamiać, czyszczenie pojemnika".

§ 112. 1. W pomieszczeniu wybijalni jaj powinna być doprowadzona do umywalki gorąca i zimna bieżąca woda.
          2. Podłogę w pomieszczeniu wybijalni jaj należy często zmywać ciepłą wodą, w celu usunięcia resztek treści jaj.

§ 113. 1. Samoczynne wyłączniki termiczne przy mieszadłach ciasta powinny być poddawane okresowej kontroli, zabezpieczającej sprawne ich działanie.
          2. Przy wprowadzaniu makaronu do kratownicy powinny być stosowane urządzenia zabezpieczające ręce przed urazami.
          3. Nóż mechaniczny do obcinania makaronu powinien być zabezpieczony specjalną osłoną.

§ 114. Wymiana mieszadeł i matryc tłoczni do makaronu powinna być przeprowadzona przy pomocy mechanicznych podnośników.

§ 115. Zabrania się usuwania uszkodzonych opakowań w czasie pracy automatu pakującego podczas jego ruchu.

Rozdział 7.

Przepisy końcowe.

§ 116. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1969 r., z tym że przepisy § 16, § 45 ust. 2 i § 86 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1970 r.



 

Galeria

Nasi Klienci

  • „CARE – SYSTEM” s.c
  • POLA Sp. z o.o.
  • P.H.U. AQUA - SERWIS Robert Handkiewicz
  • SzybkaKuchnia.pl ALPA Aleksandra Szostak
  • Fashion Art. Barbara Mróz
  • Eebbrroo Karol Żebrowski
  • AWF w Poznaniu

więcej...

Kontakt

Specjalista BHP
Inspektor PPOŻ

inż. Kinga Garwolińska
tel. +48 601 333 930
email: biuro@bhpippoz.pl

Działamy na terenie WIELKOPOLSKI
www.bhpippoz.pl

Facebook Slide Likebox

Jesteś w  : Home Przepisy BHP i PPOŻ Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych - Strona 6
Nasza witryna internetowa wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z naszej strony internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody wyszukiwania oraz prawidłowego działania strony podczas przeglądania zawartości naszego serwisu.