Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego - Strona 4 |
Strona 4 z 4
Rozdział 5 Produkcja wyrobów wschodnich. § 52. 1. Podstawa urządzenia do ręcznej przeróbki masy chałwowej powinna być statyczna i umożliwiać bezpieczne przechylenie misy w czasie przerobu. § 53. Piły tarczowe powinny posiadać osłony zabezpieczające pracowników przed urazami. § 54. Temperatura wody przeznaczonej do ręcznego mycia form, puszek i pojemników nie powinna przekraczać 450C. § 55. 1. Wyparzanie beczek powinno odbywać się w izolowanej kabinie z wyciągiem pary. Rozdział 6 Produkcja pieczywa cukierniczego trwałego. § 56. Przesiewanie i transportowanie mąki powinno odbywać się w sposób nie powodujący pylenia. § 57. 1. Trzepanie worków powinno odbywać się mechanicznie. § 58. Stan techniczny przekładni ślimakowej i połączeń śrubowych do podnoszenia dzieży zagniatarki powinien być kontrolowany co najmniej raz na trzy miesiące. § 59. Walce stalowe agregatu formującego herbatniki powinny być osłonięte z obydwóch stron. § 60. Przy oczyszczaniu wycinarki wycinaki powinny być zabezpieczone przed ich opadnięciem. § 61. Pierwsze i drugie walce gładkie wycinarki tłocznej powinny mieć osłony od strony podawania ciasta. § 62. Podawanie ciasta na walce wycinarki powinno być zmechanizowane. § 63. Zabronione jest wchodzenie na ramę lub inne części agregatu formującego w czasie jego ruchu. § 64. Przejścia pomiędzy piecami tunelowymi powinny wynosić co najmniej 1,5 m. § 65. 1. Przednia część pieców łańcuchowych powinna posiadać prowadnice do usuwania blach oraz urządzenie zabezpieczające pracowników przed spadnięciem blachy. § 66. 1. Piece gazowe powinny posiadać zaślepione otwory, umożliwiające ujście gazów na wypadek wybuchu. § 67. Instalacja doprowadzająca paliwo płynne do palników powinna być szczelna. § 68. 1. Zagłębienia w posadzce przed piecami trzonowymi mogą być odsłonięte tylko w czasie obsługi dolnego trzonu. § 69. 1. Każdy piec cukierniczy z trzonem ruchomym i stałym powinien posiadać urządzenie do pomiaru temperatury w komorach wypiekowych. § 70. Rozpalanie i obsługa pieców do wypieku pieczywa cukierniczego powinny być wykonywane zgodnie z instrukcją obsługi dla danego pieca. § 71. Wózki do przewożenia blach z pieczywem oraz regały powinny mieć zabezpieczenie przed wypadnięciem blach. § 72. Mechanizm do otwierania form w piecu do wypieku płatów waflowych powinien mieć zabezpieczenie przed możliwością samoczynnego otwarcia pokrywy. § 73. Odległość między dolną krawędzią zasobnika smarowaczki a walcem smarującym nie powinna przekraczać 2 mm. § 74. 1. Dolna część krajalnicy płatów waflowych powinna być całkowicie osłonięta. Rozdział 7 Przepisy końcowe. § 75. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1968 r., z tym że przepisy § 3 ust. 1, § 23 ust. 1, § 36, § 40 ust. 2, § 43 i § 62 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1969 r. |
Specjalista BHP
Inspektor PPOŻ
inż. Kinga Garwolińska
tel. +48 601 333 930
email: biuro@bhpippoz.pl
Działamy na terenie WIELKOPOLSKI
www.bhpippoz.pl